Press "Enter" to skip to content

Another "Jewish Quiz", without an overarching theme this time

Click the grey bars to reveal the answers

  1. What’s the most common last name in Israel? Answer: Cohen
  2. In tractate Sanhedrin, when the topic of the time of persecution is discussed, and it is said that at such time a Jew should choose death over transgressing a minor mitzvah, Rav brings an example of a “minor Mitzvah”. What is the example? Answer: changing the strap of a sandal.
  3. What famous Jewish actor has a cousin who is a renowned expert on Autism? Answer: Sasha Baron-Cohen.
  4. What’s the meaning of actor Adam Sandler’s last name? Answer: Cobbler
  5. What medieval Jewish scholar wrote a treatise known as “The Strong Hand”? Answer: Maimonides (Rabbi Moshe Ben Maimon)
  6. What Jewish tradition implemented in the cheders taught children to associate Torah with delight and sweetness? Answer: Covering slates with the letters of the alef-bet with honey, and letting the child lick them.
  7. What Chasidut sends members as emissaries to various countries around the world, to provide Jewish services to Jewish communities and Jewish travelers? Answer: Chabad-Lubavitch
  8. What famous Jewish study program was created by Rabbi Meir Shapira in Poland, in 1923? Answer: The Daf Yomi
  9. What book in the Tanakh mentions dashing babies against a rock? Answer: Tehillim (Psalms)
  10. Poet Hayim Nahman Bialik wrote “In the City of Slaughter”, considered by some the most influential Jewish poem written since medieval times. What event prompted Bialik to write this poem? Answer: The Kishinev Pogrom
  11. What Jewish person was awarded the Ottoman Order of the Medjidie? Answer: Theodor Herzl
  12. The second director of the Shabak, Isidore Roth, was required to Hebraize his name before joining the organization. What new name did he choose? Answer: Izi Dorot (Itzhak Dorot)
  13. What leader of the anti-Roman Jewish rebellion became a Roman historian following his surrender? Answer: Yosef Ben Matityahu (Flavius Josephus)
  14. What two characters in the Tanakh were “taken by God” instead of dying a regular death on Earth? Answer: Chanoch (Enoch) and Eliyahu (Elijah)
  15. In tractate Kiddushin, it is said that ten measures of beauty descended to the world, and one city took nine of them. What city? Answer: Jerusalem
  16. What was the name of the man who convinced false Messianic claimant Shabtai Tzvi to belief that he was the Messiah? Answer: Nathan of Gaza
  17. Who was the first Ashkenazi Chief Rabbi of Eretz Yisrael/Mandatory Palestine? Answer: Rabbi Avraham Itzhak Kook
  18. According to Rabbi Yehuda Nesia (tractate Shabbat), who are the people keeping the world in existence? Answer: schoolchildren reciting Torah
  19. What character in the Tanakh slayed 1000 Philistines with the jawbone of a donkey? Answer: Shimshon (Samson)
  20. What was exceptional about the Naftali Botwin company in the International Brigades that fought in the Spanish Civil War? Answer: It was made of Jewish volunteers, and named after a Jewish person
  21. What is the name of the Mitzvah to love one’s fellow Jews? Answer: Ahavat Yisrael (Ahavas Yisroel)
  22. What’s the Yiddish name for Jewish towns in Eastern Europe? Answer: Shtetl (singular)

submitted by /u/MijTinmol
[link] [comments]
Source: Reditt

%d bloggers like this: